Kategorier
Bygg & Renovering

Målare i Stockholm som har koll på äldre hus

För den som bor i ett äldre hus är det viktigt att kontakta en målare i Stockholm som vet vad som gäller. Någon som vet hur man behandlar husets historia.

Att ta hand om sitt hem är något många svenskar lägger ner en hel del tid på. Vi läser tidningar, strosar rundor i inredningsbutiker på vår lediga tid och vissa besöker till och med mässor för att hålla koll på det senaste inom inredning. I Sverige är det väldigt populärt att bry sig om sitt hem, oavsett om man bor i ett nybyggt eller något gammalt hus.

I Stockholm finns det många hus som överlevt ett antal århundraden. Byggnader som stått pall och som blivit väl omhändertagna under åren. Dessa hus har getts olika märkningar för att påvisa att de ska behandlas med extra varsamhet.

Bor man i ett sådant hus får man inte renovera hur som helst. Nej, ett K-märkt eller kanske Q-märkt hus måste man vara försiktig med. Ska man restaurera ett sådant hus bör man ringa en målare i Stockholm som har specialkompetenser inom byggnadsvård och vet vad man får lov att ändra i dessa hus.

Därför måste man leta upp en kunnig målare i Stockholm

Gamla hus som fått någon typ av märkning har ett kulturhistoriskt värde. Därför får man inte ta ner delar av huset hur som helst och ersätta med allt för billiga material. Nej, i riktigt gamla hus som man valt att skydda är det äkta vara som gäller. Vissa hus får inte ens målas om utan ska bevaras i det skick de varit sedan de byggdes. Om man trots allt måste måla om huset måste man köpa speciell typ av färg och endast nyttja vissa kulörer.

I denna typ av hus handlar det om att låta huset behålla sin karaktär. Det är därför inte speciellt smart att köpa ett riktigt gammalt och skyddat hus om man planerar att slå ut massor med väggar, sätta upp färgstarka tapeter och byta ut alla gamla parkettgolv till betonggolv med värmeslingor i. Struntar man i husets märkning kan detta medföra riktigt tråkiga böter.

Att bo i ett K- eller Q-märkt hus handlar till stor del om att bevara en del av Sveriges historia. Att vårda något gammalt och ta hand om det på allra bästa sätt. Därför bör man även nyttja en målare i Stockholm som har rätt typ av kunskaper när det kommer till att sätta penseln mot väggen i dessa hem.

En målare i Stockholm som känner till äldre tekniker

I gamla hus är det vanligt att man använt äldre tekniker när det kommer till just målning. Förr fanns det helt enkelt inte plastfärg eller easy-up-tapeter utan hantverket var helt annorlunda när det kom till att sätta färg på sina väggar. I vissa hem använde man till och med vackra tyger i dyrbara material på väggarna och spände upp dessa som tapeter.

En annan teknik som varit populär länge, och som många återkommer till idag, är äggoljetempera. Det tar förvisso en stund att måla med denna typ av färg då man ska stryka på den i väldigt tunna lager, men resultatet blir väldigt vackert. En målare i Stockholm som värnar om byggnadsvård men som också tänker på miljön föreslår troligtvis äggoljetempera på väggarna i ett gammalt hus.

Äggoljetempera är dock en färskvara, vilket målare i Stockholm har full koll på. Eftersom färgen, precis som det låter som, till viss del består av ägg, kan den bli dålig om man inte tar hand om den på rätt sätt. För att bevara färgen under några veckor bör man faktiskt förvara den där man förvarar sina andra ägg – nämligen i kylskåpet.