Kategorier
Golv

Så sköter ni om golvet efter golvslipning i Stockholm

Er fastighet i Stockholm kommer att tacka er när ni tar hand om golven. Med en rejäl golvslipning så kommer golven att kännas precis som nya, på ett kick.

Trägolv är inte bara vackra. De är också väldigt praktiska. De går aldrig ur tiden och finns alltid där för alla. Det spelar ingen roll om det gäller en gigantisk balsal på slottet, ett litet vardagsrum i en förort i Stockholm eller om det är ett kontor där ni sköter de allra viktigaste affärerna. Trägolv är alltid det rätta valet. Dessutom är det otroligt smidigt att slipa golv i Stockholm.

Att slipa trägolven gör att de blir som nya på en gång. Med andra golv, som plastgolv eller klinker, så måste man byta ut en hel sektion om de skulle bli fula eller skadade. Vill det sig riktigt illa så kan man behöva byta ut golvet i hela rummet. Men med trägolv så behöver ni inte oroa er för det. Trägolv går, för det mesta, alldeles utmärkt att bara slipa upp.

Golvslipning öppnar möjligheter för nya vyer

När man slipar golvet så räcker det inte bara med att slipa för att sedan lämna det åt sitt öde. Nej, först måste ni välja och utföra ytbehandling. Ytbehandlingen är nödvändig för att golvet ska hålla ännu längre. Det skyddar golvet mot fukt och röta, och ger det ett visst skydd mot repande grus och andra oförutsedda olyckshändelser. Men det gör mer än så och det är bra att veta det innan ni bestämmer något mer.

Med olika ytbehandlingar kan man få ett trägolv att se ut precis så som man vill. Det går att behandla mörka golv med vitlasering, som gör att det blir ljusare. Det går också att olja in ett ljust golv med mörkt pigment för att få det att se helt annorlunda ut. Med ytbehandlingar kan ni göra golvet glansigare, mattare, mysigare, mer lättskött eller bara fräschare.

Så väljer ni rätt ytbehandling efter en golvslipning

Vilken typ av ytbehandling ni önskar efter avslutad golvslipning är helt upp till er. Vad tycker ni är snyggt? Vad har ni för livssituation? Vad är det troligt att golvet kommer att utsättas för? Det är till exempel smart att välja en ytbehandling som är lite mer resistent mot vätska och repor i ett rum som hallen, eftersom man går in med skorna på och drar med sig grus och slask och lera.

I vardagsrummet eller sovrummet behöver man däremot inte alls ha en lika hård ytbehandling och kan välja något annat som man tycker är snyggt. När ni väljer ytbehandlingar som gör träet ljusare eller mörkare så är det bra att tänka på att det kommer att förändra hela utseendet på rummet. Det kommer att kännas större med ett ljusare golv och lite mindre, men mysigare, med ett mörkt golv. Det är helt upp till er.

Ta hand om trägolven efter golvslipning

När du har ett nylackerat golv så är det viktigt att du inte sätter in möblerna på en gång. Det är bra att vänta minst tre dagar innan du bär in soffan igen. Först efter en vecka är lacken helt härdad och kommer nu att fungera som bäst i skydd mot världens alla faror. Lackerade trägolv är lättskötta och kräver inte mycket extra behandling när det är dags att städa.

Det är dock bra att använda en dammsugare som har en liten mjuk borst i munstycket, så att ni är säkra på att det inte repas. Om er dammsugare inte har ett munstycke anpassat för trägolv så går det bra att torrmoppa. Trägolv behöver inte våttorkas särskilt ofta. Torka istället upp fläckar på en gång med en fuktig trasa för att inte lämna bestående märken.