Det internationella Green Map System


The Green Map System (GMS) är ett lokalt anpassbart verktyg för miljömässig kartläggning. GMS gör det möjligt för folk i alla åldrar och från alla bakgrunder att upptäcka sambanden mellan den naturliga och sociala miljön genom att kartlägga sin stad, förort eller landsbyggd. Genom att använda GMSs gemensamma bildspråk som består av ett kollaborativt designat Ikonset som representerar olika ekoplatser och kulturella resurser - kan kartmakare självständigt skapa unika, regionalt kryddade representationer som tillgodoser lokala behov, samtidigt som de är globalt sammankopplade.

De resulterande Green Maps (eller Ekokartorna) identifierar, främjar, och knyter samman ekologiska och kulturella tillgångar. Genom att integrera den uråldriga kartografikonsten med nya medieredskap, skapar dessa kartor ett nytt och aktuellt perspektiv som hjälper innevånare att upptäcka och engagera sig i sitt samhälles miljö och skapar en ny bild av staden. Kartan kan även guida turister (även virtuella) till speciella platser och framgångsrika ekoinitiativ som de kan återskapa när de väl kommit hem.GMS nätverket är aktivt världen över. Varje Green Map är ett resultat av en lokalt driven process, fast en process som hämtar inflytande från andra Green Map teams erfarenheter. I Sverige har det gjorts Green Maps i Malmö, Göteborg och Uppsala och nya är på gång i Blekinge, Östra Småland och Mönsterås. Vill du göra en karta av din stad eller landsbyggd?
Gå då in på www.opengreenmap.org eller maila GMS.GMS är en ideel förening som har varit aktiv sedan 1995. Vi hoppas att du inspireras av deras prisbelönta insats och samarbete som informerar om ekologiska vardags perspektiv på ett nytt och spännande sätt.

Kontakta GMS på gms@stockholmgreenmap.se eller info@greenmap.org 
med frågor och synpunkter.